Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pieczen wieprzowa w sosie cebulowym.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Prosta w wykonaniu , smaczna , soczysta pieczen i ten wspanialy cebulowy aromat....

Pieczen wieprzowa w sosie cebulowym.

Składniki:

Pieczen wieprzowa w sosie cebulowym.

 

  • sztuka miesa wieprzowego / lopatka, karkowka , szynka - u mnie 1,3 kg /
  • 4 cebule
  • 1/2 szkl. bialego wina wytrawnego
  • sol cebulowa
  • pieprz
  • sol
  • majeranek
  • listek laurowy
  • 1l wywaru z warzyw lub gotowego bulionu
  • 6 lyzek oleju
  • tluszcz i maka do zasmazki

 

Sposób przygotowania:

Pieczen wieprzowa w sosie cebulowym.
Mieso nacieram sola cebulowa , posypuje majerankiem , pieprzem , ok pol lyzeczki zwyklej soli i odstawiam na ok 4 godz. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180° , do brytwanki z przykrywka wlewam olej , klade mieso , wrzucam listek, podlewam polowa bulionu i pod przykryciem pieke 30 min.Kroje cebule w grube plasterki , dodaje ja do miesa , podlewam winem i reszta bulionu i dalej pieke - az mieso bedzie miekkie / nie moze byc zbyt miekkie gdyz bedzie sie rozpadalo podczas krojenia /. Poniewaz pieklam szynke potrzebowalam 1 godzine i 40 min., karkowka dochodzi wczesniej. Kiedy miesko jest juz gotowe, zlewam powstaly sos z cebulka do malego garnka , ewentualnie doprawiam do smaku , zagotowuje i zaprawiam zasmazka. Ostatnio podalam z brokulami , ktore podptrzylam u iwony3004 i kluskami. Smacznego .