Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń wieprzowa w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń wieprzową podawać z ziemniakami i surówką.

Pieczeń wieprzowa w warzywach

Składniki:

Pieczeń wieprzowa w warzywach

 

  • 1 kg wieprzowina bez kości,
  • 1 pęczek włoszczyzna (oprócz kapusty)
  • 3 łyżki oliwa,
  • 3 szt cebula,
  • 3 szt papryka,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa w warzywach
Mięso wieprzowe umyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Zrumienione przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez niespełna godzinę. Następnie dodać pokrojone w słupki warzywa, dusić do miękkości. Gotową pieczeń wyjąć z rondla, pokroić w plastry. Do miękkich warzyw wlać koncentrat pomidorowy, wsypać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Takimi warzywami z sosem obłożyć plastry mięsa.