kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pieczeń wieprzowa z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niezbyt drogie, łatwo wykonać a do tego pyszne :)

Pieczeń wieprzowa z kluskami

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z kluskami

 

  • 1 kg szynki wieprzowej ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 5 dkg kremówki
  • 40 dkg porów
  • 50 dkg marchewki
  • mąka

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z kluskami
Skórkę szynki nacinamy w romby, nacieramy ją solą i pieprzem. Wkładamy do brytfanny polewamy około 100ml wody i pieczemy 30 minut w 200*C.Potem dodajemy pokrojone marchewki, pory oraz bulion. Doprawiamy jeszcze pieprzem, solą i kminkiem- mielonym. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny w 200*C.Sos łączymy ze śmietaną i maką. Podajemy z warzywami, sosem i kluskami śląskimi.