Pieczeń wieprzowa z musztardą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso oprószyc solą i pieprzem, zasznurować nitką, grubo posmarować

Pieczeń wieprzowa z musztardą

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z musztardą

 

  • 1,5 kg schabu lub karkówki bez kości
  • 1 szkl mocnej musztardy
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z musztardą
Mięso oprószyc solą i pieprzem, zasznurować nitką, grubo posmarować musztardą i owinąć gazą. Wstawić do bardzo gorącego pieca (230 st). Gdy pieczeń się zarumieni polewać co pewien czas winem. Po godzinie zostawić pieczen na 10 minut w wygaszonym piekarniku. Po wyjęciu mięsa blachę wypłukać niewielką ilością gotującej się wody, wymieszać i podać ten sos w sosjerce. Pieczeń ta jest również bardzo smaczna na zimno