Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Mięso natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 3 - 4 godziny (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem aby zachowało kształt w trakcie pieczenia. Obsmaż mięso szybko na dużym ogniu z każdej strony i przełóż do żaroodpornego naczynia ( z przykrywką), polej tłuszczem, na którym się smażyło i szklanką bulionu. Wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni i przykryj mięso. Piecz ok. godziny na kilogram mięsa. Po upieczeniu zdejmij przykrywkę, zwiększ na powrót temperaturę do 220 stopni i dopiecz, aby się zrumieniło. Mięso wyjmij z sosu i odłóż, aby "odpoczęło". Przygotuj warzywa - obierz i pokrój w słupki wielkości palca. Zalej wrzątkiem z łyżeczką soli i cukru, blanszuj ok. 10 minut. Przygotuj sos - na patelni, na której smażyło się mięso rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dodaj łyżeczkę mąki i zasmaż na brązowy kolor. Wlej wino, wymieszaj, a gdy odparuje - dodaj sos spod pieczeni. Smaż jeszcze chwilę i utrzyj blenderem na gładko. Pieczeń pokrój w plastry, włóż do sosu i trzymaj na minimalnym ogniu pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i rozpuść w niej łyżeczkę miodu. Włóż warzywa, posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszaj, aż warzywa otoczą się glazurą i zmiękną. Podawaj plaster pieczeni podlany sosem i glazurowane warzywa w towarzystwie czerwonego wina.