Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie kuchni austriackiej, które bardzo przypadło mi do gustu. Soczysta pieczeń w sosie z czerwonym winem i słodko - pikantne warzywa.

Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami

 

  • Porcja dla 3 - 4 osób:
  • ok. pół kilograma łopatki wieprzowej (radzę wziąć większy kawałek - lepiej się piecze i lepiej marynuje, a reszta nada się do pieczywa na zimno)
  • 3 marchewki
  • duża pietruszka
  • pół selera
  • duża bulwa kalarepy
  • szklanka wywaru mięsnego
  • szklanka czerwonego wina
  • dwie szalotki
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka miodu
  • 2 - 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Mięso natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 3 - 4 godziny (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem aby zachowało kształt w trakcie pieczenia. Obsmaż mięso szybko na dużym ogniu z każdej strony i przełóż do żaroodpornego naczynia ( z przykrywką), polej tłuszczem, na którym się smażyło i szklanką bulionu. Wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni i przykryj mięso. Piecz ok. godziny na kilogram mięsa. Po upieczeniu zdejmij przykrywkę, zwiększ na powrót temperaturę do 220 stopni i dopiecz, aby się zrumieniło. Mięso wyjmij z sosu i odłóż, aby "odpoczęło". Przygotuj warzywa - obierz i pokrój w słupki wielkości palca. Zalej wrzątkiem z łyżeczką soli i cukru, blanszuj ok. 10 minut. Przygotuj sos - na patelni, na której smażyło się mięso rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dodaj łyżeczkę mąki i zasmaż na brązowy kolor. Wlej wino, wymieszaj, a gdy odparuje - dodaj sos spod pieczeni. Smaż jeszcze chwilę i utrzyj blenderem na gładko. Pieczeń pokrój w plastry, włóż do sosu i trzymaj na minimalnym ogniu pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i rozpuść w niej łyżeczkę miodu. Włóż warzywa, posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszaj, aż warzywa otoczą się glazurą i zmiękną. Podawaj plaster pieczeni podlany sosem i glazurowane warzywa w towarzystwie czerwonego wina.
Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Mięso natrzyj dokładnie przyprawami i ciasno zawiń w folię.
Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Prze pieczeniem zawiąż dokładnie bawełnianą nitką, aby mięso zachowało kształt.
Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Warzywa obierz i pokrój w słupki wielkości palca.
Pieczeń wieprzowa z pikantnymi warzywami
Uważaj, aby przy glazurowaniu warzyw nie przypalić glazury!