magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pieczeń wołowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z ziemniakami i sałatą.

Pieczeń wołowa

Składniki:

Pieczeń wołowa

 

  • 1 kg ućdźca wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kminek
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 0,3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa
1 kg ućdźca wołowego wypłukać, napikować 2 ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, powkładać do otworów z mięsa a resztą natrzeć całość, sztuki dać na rozgrzany tłuszcz, potrzepać kminkiem pokroić cebulę i dać na wierzch, posypać papryką i dusić pod przykryciem wywarem z pieczeni. Upieczoną pieczeń pokroić w plastry, na tłuszczu zrobić sos. Mąkę roztrzepać z wodą i wlać do sosu. Pokrojoną pieczeń dać do sosu.