marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczeń wołowa duszona z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Grzyby opłukać,zalać wodą,ugotować.Przyrządzić pieczeń,dać zrumienioną do rondla,potem cebulę i pokrojone grzyby.Dusić pod przykryciem.

Pieczeń wołowa duszona z grzybami.

Składniki:

Pieczeń wołowa duszona z grzybami.

 

  • 70 dkg. wołowiny bez kości(zrazowa łopatka),
  • 6 dkg. tłuszczu do smażenia,
  • 1 mała lub średnia cebula,
  • 5 dkg. grzybów,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa duszona z grzybami.
Grzyby opłukać,zalać wodą i gotować.Przyrządzić pieczeń,zrumienioną dać do rondla oraz posiekaną cebulę i pokrojone w paski grzyby,podlać wywarem z grzybów i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.W czasie duszenia,obracać pieczeń,aby się nie przypaliła.Wyparowany sos uzupełnić wywarem grzybowym,gdy pieczeń jest miękka,wyjąć.Sos podprawić resztą mąki,osolić,zagotować.Mięso pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie plastry,ułożyć na półmisku,oblać sosem z pokrojonymi grzybami.Podawać z ziemniakami,kaszą perłową,makaronem oraz surówką z warzyw.