jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pieczeń wołowa po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wołowina zrolowana z jajami w środku ładnie wyglada i dobrze smakuje.

Pieczeń wołowa po portugalsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń wołowa po portugalsku

 

  • 1 kg wołowiny bez kości (pieczeniowej)
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 łyżki tomatady
  • bulion do podlania
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa po portugalsku
Czyścimy mięso, formujemy plaster grubości 1 cm. Rozbijamy go tłuczkiem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Zwijamy mięso , pakujemy je w folię i odstawiamy na kilka godzin. Rozwijamy mięso, układamyobrane ze skorupek jaja i zwijamy w roladę. Zpinamy wykałaczami lub związujemy nitką. Obsmażamy mięso na smalcu ze wszystkich stron. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy tomatadę i dusimy dalej na małym ogniu. Kroimy roladę w plastry. Podajemy z sosem z pieczenia udekorowaną natka pietruszki.
Pieczeń wołowa po portugalsku
Na plastrze wołowiny układamy jaja i zwijamy w roladę.
Pieczeń wołowa po portugalsku
Zwinięte w roladę mięso obsmażamy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.