Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa z porami
Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Mięso oprószyć mąką, włożyć do brytfanny, zrumienić ze wszystkich stron. Zalać 1L wrzątku, przykryć, dusić na małym ogniu przez 50minut często przewracając. Marchewki i pory oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Chleb zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć 2pory. Dodać chleb, smażyć minutę. Przyprawić solą i pieprzem, przestudzić i wymieszać z żółtkiem. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Mięso wyjąć z brytfanki, odłożyć. Resztę mąki rozprowadzić niepełną szklanką wody, zagęścić sos w brytfannie. Włożyć cebulę, zagotować. W osolonej wodzie dusić marchewkę przez 10minut, dodać 1por, dusić jeszcze 5minut. Wołowinę ponakrawać gęsto, aż do połowy wysokości, w co drugie nacięcie włożyć farsz z pora. Docisnąć, włożyć do sosu z warzywami, dusić 1 godzinę. Mięso i warzywa wyjąć na półmisek, polać sosem.