dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczeń wołowa z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczeń z mielonej wołowiny z dodatkiem mrożonych warzyw to propozycja na pyszny, pełnowartościowy obiad.

Pieczeń wołowa z warzywami

Składniki:

Pieczeń wołowa z warzywami

 

  • 80 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag mieszanki mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka przyprawy harisa pasta
  • ½ szklanki startego sera (cheddar)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z warzywami

ETAP 1:

Pieczeń wołowa z warzywami
Do dużej miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam cebulę i przyprawy

Do dużej miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam cebulę posiekana w kosteczkę i wszystkie przyprawy, tj. sól, pieprz i mieszankę „harisa pasta”.

ETAP 2:

Pieczeń wołowa z warzywami
Następnie dodałam mrożone warzywa, które wmieszałam w masę mięsną.

Następnie dodałam mrożone warzywa, tj.: bukiet warzyw: kalafior, brokuł, marchewka, które wmieszałam w masę mięsną.

ETAP 3:

Pieczeń wołowa z warzywami
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, przełożyłam do mięsa i delikatnie wymieszałam.

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu przełożyłam do mięsa i delikatnie wymieszałam.

ETAP 4:

Pieczeń wołowa z warzywami
Wierzch posypałam startym serem, wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piekłam przez godzinę.

Całość przełożyłam do foremki do pieczenia. Wyrównałam powierzchnię, wierzch posypałam startym serem.
Tak przygotowane danie wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piekłam przez godzinę.