Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa duszona w winie
Umyte mięso oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem na cienki płat i posypać posiekanym szczypiorkiem. Rozłożyć na nim równomiernie pokrajaną w słupki słoninę, oprószyć zmielonymi przyprawami: cynamonem, goździkami i pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem. Przygotowane w ten sposób mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać mocną nitką, tak jak baleron, i obrumienić na smalcu. Przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Osolić, oprószyć pieprzem. Gdy rosół niemal całkowicie wyparuje, podlać winem i udusić do miękkości. Pod koniec dodać tartą bułkę oraz skórkę z cytryny. Wyjąć pieczeń, usunąć nitki i pokrajać mięso w skośne porcje. Ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub puree oraz warzywami gotowanymi i surówkami.