czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Pieczeń wołowa duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Umyte mięso oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem na cienki płat i posypać posiekanym szczypiorkiem...

Pieczeń wołowa duszona w winie

Składniki:

Pieczeń wołowa duszona w winie

 

  • 1 kg zrazowej, krzyżowej, pręgi lub polędwicy
  • 5 dag słoniny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżki tartej bulki

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa duszona w winie
Umyte mięso oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem na cienki płat i posypać posiekanym szczypiorkiem. Rozłożyć na nim równomiernie pokrajaną w słupki słoninę, oprószyć zmielonymi przyprawami: cynamonem, goździkami i pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem. Przygotowane w ten sposób mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać mocną nitką, tak jak baleron, i obrumienić na smalcu. Przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Osolić, oprószyć pieprzem. Gdy rosół niemal całkowicie wyparuje, podlać winem i udusić do miękkości. Pod koniec dodać tartą bułkę oraz skórkę z cytryny. Wyjąć pieczeń, usunąć nitki i pokrajać mięso w skośne porcje. Ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub puree oraz warzywami gotowanymi i surówkami.