Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z brokułemETAP 1:
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry grubości 0,5 cm, wrzuciłam do garnka, zalałam wrzącą wodą, posoliłam i gotowałam. Brokuł oczyściłam, pokroiłam i dodałam do gotujących się ziemniaków, gotowałam kilka minut – aż warzywa były półtwarde.
ETAP 2:
Cebulę obrałam i pokroiłam w pióra. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i zeszkliłam ją. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry, dodałam do cebuli. Całość doprawiłam solą oraz pieprzem i smażyłam przez kilka minut.
ETAP 3:
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, przełożyłam do niego obgotowane ziemniaki z brokułem. Następnie ułożyłam warstwę przesmażonych pieczarek i cebuli, na której rozrzuciłam pokrojony w kostkę boczek.
ETAP 4:
W osobnym naczyniu wymieszałam dokładnie składniki sosu, tj. śmietanę, jajko, sos chili oraz sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalałam zapiekankę.
ETAP 5:
Na koniec całość posypałam startym cheddarem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 minut.