Pieczeń wołwa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczeń - Mięso wymyć w ziemnej wodzie, posolić i obłożyć plasterkami jarzyn, podlać kwasem

Pieczeń wołwa

Składniki:

Pieczeń wołwa

 

  • 1,5 - 2 kg mięsa wołowego na pieczeń
  • 1 l kwasu chlebowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołwa
Pieczeń wołowa: Mięso wymyć w ziemnej wodzie, posolić i obłożyć plasterkami jarzyn, podlać kwasem chlebowym i wstawić do gorącego piekarnika. Co jakiś czas piecze przewracać i podlewać kwasem chlebowym. Gdy mięso gotowe , sos zaprawić 1 łyżką mąki i masła, wymieszac i zagotować. Mięso krajać w plastry i podlać sosem. do takiej pieczeni można podać wiele najróżniejszych jarzyn, klusek i sosów: makaron włoski, puree z ziemniaków, zielonego groszku, rzepy, kapusty, marchwi, soczewicy lub selerów. Mięso polac sosem beszamelowym, rakowym, ogórkowym itp. Pieczeń gotowa!

Tagi:

mięso