lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Pieczeń z dzika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobra pieczeń z dzika na obiad...

Pieczeń z dzika

Składniki:

Pieczeń z dzika

 

  • 1,5 kg szybki z dzika
  • 2/3 szklanki wina czerwonego
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dzika
Szynkę z dzika bardzo dokładnie oczyścić, osuszyć, a następnie posmarować ją solą czosnkową, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na 30 minut, aby przyprawy wchłonęły się do mięsa. Dwie cebule obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w drobną kostkę. Trzy ząbki czosnku również obrać, przemyć i posiekać. Do 1/3 szklanki oleju wsypać pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku. Do tego dodać również jeden liść laurowy. Mięso wysmarowane przyprawami włożyć do garnka i polać gotowym sosem. Całość odstawić na całą noc. Następnego dnia mięso polane sosem przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać do tego czerwone wino. Pieczeń z dzika piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około jedną godzinę. Pieczeń najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.