BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rozgrzewające leczo warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam dzisiaj po raz pierwszy leczo z samych warzyw ,bez dodatku wędlin. Leczo rozgrzewające i bardzo smaczne w sam raz na zimne jesienne popołudnie.

Rozgrzewające leczo warzywne Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rozgrzewające leczo warzywne

 

  • cukinia 1/2 szt,
  • dynia 1/2 szt,
  • papryka czerwona 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • pomidory krojone z puszki 1 puszka,
  • przecier pomidorowy 3 duże łyżki,
  • woda 1 szkl,

 

  • Przyprawy;
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • sól morska do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • papryka wędzona 1 łyżeczka,
  • oliwa 3 łyżki,
  • chilli szczypta,
  • curry 1 łyżeczka,

 

  • Dodatkowo;
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Rozgrzewające leczo warzywne
W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę oraz obrany pokrojony drobniutko czosnek.

Dodać umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki ,chwilę podsmażać.

Cukinię i dynię po obraniu również pokroić w podobnej wielkości kostkę ,dodać do papryki i podsmażać około 15 minut.

Następnie dodać puszkę krojonych pomidorów oraz przecier pomidorowy i przyprawy gotować około 15 minut od czasu do czasu przemieszać.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzewające leczo warzywne
Cebulę i czosnek obieramy,kroimy i podsmażamy do zeszklenia
Rozgrzewające leczo warzywne
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy umytą ,oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę
Rozgrzewające leczo warzywne
Dodać obraną pokrojoną w kostkę cukinię i dynię i chwilę podsmażać
Rozgrzewające leczo warzywne
Dodać krojone pomidory z puszki i smażyć około 15 minut
Rozgrzewające leczo warzywne
Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy,gotować jeszcze około 5 -8 minut
Rozgrzewające leczo warzywne
Na koniec oprószyć posiekaną natką pietruszki

Tagi:

warzywa leczo