czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pieczeń z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczeń z mięsa mielonego z suszonymi grzybami w aromatycznym sosie z leśnych grzybów to smaczny pomysł na obiad.

Pieczeń z sosem grzybowym

Składniki:

Pieczeń z sosem grzybowym

 

  • ok. 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 4- ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • sos:
  • ok. szklanki odgotowanych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • olej, 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z sosem grzybowym
Grzyby suszone zalać niewielką ilością wrzątku (wodę zostawić). Mięso pokroić i zmielić w maszynce razem z czerstwym chlebem i namoczonymi grzybami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kolendrę i kminek zmielić. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i przyprawami i przełożyć do keksówki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odkryć.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzany oleju. Dodać masło i grzyby oraz natkę pietruszki. Podsmażyć 5 minut. Wodę z moczenia grzybów wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5-10 minut aż sos zgęstnieje.

Pieczeń pokroić w plastry, podawać z ziemniaczkami i sosem. Smacznego :)