Sposób przygotowania:
Pieczeń z łopatki
Mięso myjemy,osuszamy i robimy kieszonkę .W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem i startą skórką cytrynową, włożyć do naczynia żaroodpornego .Podlać winem i taką samą ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Mięso polewać sosem co jakiś czas Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży.Ja nawet przedłużam pieczenie o ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.Najlepiej wyjąć mięso na deskę i okryć folią aluminiową i zostawić tak na ok. 10 minut.