Sposób przygotowania:
Pieczeń z makaronem
Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać. Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy. Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy. Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.