Sposób przygotowania:
Torcik makaronowy z czekoladą i galaretką
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przestudzić. Masło roztopić, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru na puszysty krem. Do kremu z żółtek wlać mleko i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tortownicę (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 5 kokardek makaronu odłożyć.Połowę pozostałego makaronu wyłożyć do tortownicy, zalać połową ciasta. Na to wyłożyć resztę makaronu, zalać resztą ciasta, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ciasto delikatnie przekroić na pół, na dwa placki. Jeden placek umieścić z powrotem w tortownicy. Wylać na niego tężejącą galaretkę, odłożyć do lodówki do stężenia. Na galaretce umieścić drugi placek ciasta z makaronem. Czekoladę deserową połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i serek mascarpone, wymieszać. Powoli wlewać roztopioną czekoladę, cały czas mieszać. Trochę masy odłożyć do dekoracji, resztę wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię. Pozostawioną masę przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów, udekorować nią torcik. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zamoczyć w niej pozostawione kokardki makaronowe, odłożyć do lodówki do stężenia. Udekorować nimi torcik. Torcik mocno schłodzić w lodówce. Schłodzony torcik delikatnie wyjąć z tortownicy.
monikaT83
marietta