MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Pieczeń z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne na codzień jak i na wielkanoc.

Pieczeń z mielonego mięsa

Składniki:

Pieczeń z mielonego mięsa

 

  • 2 małe czerstwe bułki
  • 1/2szklanki mleka
  • 2 filety śledziowe
  • 1 duża cebula
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 15 dag kwaśnej smietany
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mielonego mięsa
Bułki namoczyć w mleku. Filety śledziowe osuszyć, drobno posiekać. Celublę obrać, pokroić w kostkę. Bułki odcisnąć, zetrzeć na tarce żółty ser. Żółtka oddzielić od białek.

Mielone mięso zagnieść z bułkami, śledziem, cebulą, serem i żółtkami na jednolistą masę. Wymieszać z połową śmietany, doprawić solą i pieprzem.

Białka ubić, dodać do mięsa i uformowac półkulę, umieścić w nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Polac resztą śmietany, wsunąć do nagrzanego piekarnika.

Piec godzinę w temperaturze 200 C.