Sposób przygotowania:
Pieczeń z mielonego z groszkiem i ziołami
Piersi opłukać,osuszyć i usunąć chrząstki i pokroić w kostkę. Przepuścić nawet dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, dodać surowe jajo, roztarte zioła suszone oraz sól i pieprz. Wymieszać mielone ręką. Zagotować wodę i wrzucić na lekko wrzącą mrożony groszek, gotować z 15 min.,odcedzić wodę przez durszlak,a groszek z durszlaka przelać zimną wodą i przesypać do farszu mięsnego i wymieszać ponownie. Formę cwibakową natłuścić i przełożyć mielone do formy. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C i wstawić pieczeń do piekarnika na 40-50 min. Przed końcem pieczenia można wsadzić patyk w pieczeń sprawdzając,czy mięso przylega lub odchodzi od patyka. Jeśli patyk jest suchy to wyjąć formę z zawartością i pokroić na plastry.