zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Pieczeń z mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna pieczeń z mielonym

Pieczeń z mielonym

Składniki:

Pieczeń z mielonym

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 80 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 kajzerki
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • pół kg sera żółtego
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mielonym
1. Żółty ser pokrój w małą kostkę. Kajzerki namocz w wodzie, odciśnij, zmiel w maszynce. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Kajzerki, ser, cebulę i koperek dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, wyrób.
2. Blasze wyłóż papierem do pieczenia. Skrop delikatnie olejem, lekko posyp bułką tartą. Łopatkę rozkrój na jak największy płat ( nie ciąć do końca ) lekko rozbij. Oprósz z obydwu stron szczyptą soli i pieprzu.
3. Na środku łopatki uformuj z masy mięsnej podłużny klops ( do środka możesz też włożyć ugotowane jajo lub warzywa ). Bok łopatki zwinąć, uformować ( można związać nicią spożywczą). Pieczeń ułóż na blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz godzinę i 20 minut w temperaturze 190st.C. Lekko ostudzić. Pokroić na plastry. Można podawać na zimno lub na ciepło z ziemniakami z wody bądź ryżem.