Sposób przygotowania:
Pieczeń z mielonym
1. Żółty ser pokrój w małą kostkę. Kajzerki namocz w wodzie, odciśnij, zmiel w maszynce. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Kajzerki, ser, cebulę i koperek dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, wyrób.
2. Blasze wyłóż papierem do pieczenia. Skrop delikatnie olejem, lekko posyp bułką tartą. Łopatkę rozkrój na jak największy płat ( nie ciąć do końca ) lekko rozbij. Oprósz z obydwu stron szczyptą soli i pieprzu.
3. Na środku łopatki uformuj z masy mięsnej podłużny klops ( do środka możesz też włożyć ugotowane jajo lub warzywa ). Bok łopatki zwinąć, uformować ( można związać nicią spożywczą). Pieczeń ułóż na blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz godzinę i 20 minut w temperaturze 190st.C. Lekko ostudzić. Pokroić na plastry. Można podawać na zimno lub na ciepło z ziemniakami z wody bądź ryżem.
2. Blasze wyłóż papierem do pieczenia. Skrop delikatnie olejem, lekko posyp bułką tartą. Łopatkę rozkrój na jak największy płat ( nie ciąć do końca ) lekko rozbij. Oprósz z obydwu stron szczyptą soli i pieprzu.
3. Na środku łopatki uformuj z masy mięsnej podłużny klops ( do środka możesz też włożyć ugotowane jajo lub warzywa ). Bok łopatki zwinąć, uformować ( można związać nicią spożywczą). Pieczeń ułóż na blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz godzinę i 20 minut w temperaturze 190st.C. Lekko ostudzić. Pokroić na plastry. Można podawać na zimno lub na ciepło z ziemniakami z wody bądź ryżem.