Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Bardzo polecam robić domowe wędliny, przynajmniej wiemy z czego są zrobione. Najlepsze na śniadanie i kolację.

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

Składniki:

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

Na pieczeń:

Na pieczarki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem
1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy.

3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej zimną wstawić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.