Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pieczeń z pieczarkami bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniała pieczeń, do podania na ciepło lub na zimno

Pieczeń z pieczarkami bez jajek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń z pieczarkami bez jajek

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z pieczarkami bez jajek
Formę nasmarować odrobiną oliwy, posypać bułką tartą zmieszaną z majerankiem Jedną cebulę posiekać, zeszklić na patelni, na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, usmażyć razem, wystudzić, dołożyć do mięsa, doprawić solą, ostrą papryką, dodać wyciśnięty czosnek i usiekaną natkę, łyzeczkę oliwy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyrobić masę mięsną, włożyć ją do foremki, na wierzchu poukąłdać plastry cebuli, posypać kulkami pieprzu, piec przykryte papierem lub folią aluminiową 30 minut w 180 stopniach, potem zdjąć nakrycie, temperaturę zmniejszyć do 150st, włączyć termoobieg, przypiekać aż pieczeń ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło jako mieso do obiady, najlepiej z sosem (np pieczarkowym), sprawdza się też na zimno - na kanapki.
Pieczeń z pieczarkami bez jajek
Masę mięsną przygotować wg przepisu, włożyć do przygotowanej formy, na wierzchu poukładać krążki cebuli i skropić je dodatkowo oliwą.
Pieczeń z pieczarkami bez jajek
Piec pół godziny w 1980 stopniach, potem jeszcze dopiekać w 150 z termoobiegiem
Pieczeń z pieczarkami bez jajek
Wyjąć z formy i podawać albo na ciepło z sosem, albo wystudzić i podawać do kanapek :)

Tagi:

mięso szynka