Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna pieczeń z mięsa mielonego, która wiele zyskuje dzięki dodatkowi warzyw i aromatycznych suszonych grzybów leśnych.

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami

Składniki:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami

 

  • 80 dag mięsa mielonego - u mnie mięso wieprzowe i wołowe w proporcji 1:1
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 4 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami

ETAP 1:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami
Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.

Ugotowane grzyby kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w niedużą kostkę, smażymy na oliwie.

ETAP 3:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami
Mięso z dodatkami wyrabiamy w masę mięsną

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, bułkę tartą, warzywa, grzyby, sól, pieprz, tymianek, majeranek i musztardę.

Wilgotnymi dłońmi wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 4:

Pieczeń z suszonymi grzybami i warzywami
Masę mięsną umieszczamy w formie do pieczenia

Masę mięsną przekładamy do formy do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 minut.