Sposób przygotowania:
Pieczeń z szynki w sosie własnym
Mięso wcześniej natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,przyprawami i ziołami oraz olejem.
Mięso wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu mięso podsmażyć na gorącym oleju z obu stron po 10 minut,następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, dodać pokrojoną w piórka cebule.
Piec ok.1 - 1,5 godziny w temperaturze ok. 160-180 stopni.podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia w razie potrzeby doprawić mięso do smaku pieprzem i solą.
Mięso wyjąc na talerz pokroić w plastry nie za grube, a z wytworzonego wywaru zrobić sos, dolewając bulionu ile potrzeba sosu, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, zabielić śmietaną.
Mięso włożył z powrotem do sosu i chwile pogotować.
Podawać do drugiego dania, polane sosem.
Mięso wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu mięso podsmażyć na gorącym oleju z obu stron po 10 minut,następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, dodać pokrojoną w piórka cebule.
Piec ok.1 - 1,5 godziny w temperaturze ok. 160-180 stopni.podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia w razie potrzeby doprawić mięso do smaku pieprzem i solą.
Mięso wyjąc na talerz pokroić w plastry nie za grube, a z wytworzonego wywaru zrobić sos, dolewając bulionu ile potrzeba sosu, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, zabielić śmietaną.
Mięso włożył z powrotem do sosu i chwile pogotować.
Podawać do drugiego dania, polane sosem.
gusia1000