BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pieczeń z szynki w sosie własnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne mięso z sosem do drugiego dania jak również bardzo fajnie smakuje do chlebka. Mięso kruche i smaczne.

Pieczeń z szynki w sosie własnym

Składniki:

Pieczeń z szynki w sosie własnym

 

  • mięso od szynki około 1 kg,
  • cebula 2 szt,
  • oliwa 5 -6 łyżek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa do smaku,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki,
  • ząbki czosnku 3 ząbki,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • bulion około 2 szklanek,
  • mąka 2 - 3 łyżki,
  • woda 1/2 szklanki,
  • dodatkowo śmietana,

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki w sosie własnym
Mięso wcześniej natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,przyprawami i ziołami oraz olejem.

Mięso wstawić do lodówki na 2 -3 godziny. 

Po wyjęciu mięso podsmażyć na gorącym oleju z obu stron po 10 minut,następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, dodać pokrojoną w piórka cebule.

Piec ok.1 - 1,5 godziny w temperaturze ok. 160-180 stopni.podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. 

Pod koniec pieczenia w razie potrzeby doprawić mięso do smaku pieprzem i solą.

Mięso wyjąc na talerz pokroić w plastry nie za grube, a z wytworzonego wywaru zrobić sos, dolewając bulionu ile potrzeba sosu, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, zabielić śmietaną.

Mięso włożył z powrotem do sosu i chwile pogotować.

Podawać do drugiego dania, polane sosem.

Tagi:

mięso danie