marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczeń z zielonym pieprzem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso przed pieczeniem umyć,wysuszyć,natrzeć przyprawami,skropić sokiem z cytryny.Natrzeć oliwą,obsypać kulkami pieprzu.Piec 1,5 g.Podawać.

Pieczeń z zielonym pieprzem.

Składniki:

Pieczeń z zielonym pieprzem.

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z zielonym pieprzem.
Mięso opłukać bardzo dokładnie w bieżącej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i sokiem ze świeżej cytryny, usuwając pestki. Obrać, umyć dymki i pokroić w pierścienie wraz z łodygami. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a mięso włożyć do brytfanki , posmarować oliwą lub olejem i obsypać garstką kulkami zielonego pieprzu. Najlepiej przedtem pokroić je na połówki, żeby się lepiej trzymały i oblepić nimi powierzchnię mięsa. Wstawić brytfankę z mięsem do piekarnika, obniżyć temperaturę i piec 1,5 do 2 godzin. Przed końcem sprawdzić szpikulcem, czy mięso jest miękkie, jak puszcza soki, to jest gotowe. 15 min. przed końcem dodać do brytfanki z pieczenią pokrojoną dymkę i podpiec ją lekko. Po upieczeniu wyjąć brytfankę z mięsem, przykryć je folią aluminiową na 10 min. Potem zdjąć i podawać na półmisku pokrojoną pieczeń wieprzową ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub bułką paryską.