gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pieczeń ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczysta pieczeń ze schabu

Pieczeń ze schabu

Składniki:

Pieczeń ze schabu

 

  • 1,5 kg schabu
  • czosnek kilka ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • wino czerwone ok 1 szkl
  • sól
  • sól gruba np taka do kiszenia ogórków lub morska

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń ze schabu
Żeby przygotować pieczęć ze schabu najpierw musimy ponacinać górną część schabu, robiąc kilka cięć, czosnek i pietruszkę siekamy i nadziewamy bogato ponacinane otwory w schabie. Schab posolić. Blaszkę polać sporą ilością oleju i szklanką wina, na to wysypać spora ilość grubej soli i na to ułożyć schab, który polewamy trochę oliwą. Schab pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 c ok 45 min. Sól gruba nie przesala potraw, zachowuje w mięsie soczystość, smak i wilgoć.