Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowa biodrówka z teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowa biodrówka w marynacie z sosem teriyaki i czosnkiem, a następnie długo pieczona w 160 stopniach...

Czosnkowa biodrówka z teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowa biodrówka z teriyaki

 

  • 1 kg biodrówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowa biodrówka z teriyaki
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego sos teriyaki, olej, miód, zioła i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia razem z marynatą. Folię z obu stron zabezpieczyć. Mięso w folii ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 2,5 godziny. Upieczoną biodrówkę podzielić na porcje.
Czosnkowa biodrówka z teriyaki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Czosnkowa biodrówka z teriyaki
Biodrówka wieprzowa dokładnie pokryta marynatą.
Czosnkowa biodrówka z teriyaki
Zamarynowane mięso przełożone do rękawa do pieczenia.
Czosnkowa biodrówka z teriyaki
Mięso w folii ułożone w naczyniu do zapiekania.