Sposób przygotowania:
Pieczona dynia hokkaidoETAP 1:
Dynię dobrze umyć, ponieważ będzie pieczona ze skórką, przekroić na pół.
Łyżką wydrążyć gniazdo nasienne.
ETAP 2:
Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
ETAP 3:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.
ETAP 4:
Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 15-20 minut – nie za długo, bo dynia błyskawicznie robi się kremowa.
Magdalena88
Marika-
edytaha
W prostocie siła, nie zawsze trzeba wystawać przy kuchni godzinami, aby przygotować coś pysznego :)
misia5
edytaha
Jest bardzo kremowa Misiu, zastanawiałam się, czy nie wykorzystać jej jako pasty do chleba :) Sama w sobie jest słodka, ale czosnek nadaje jej ostrości :) Spróbuj koniecznie :)