edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pieczona dynia hokkaido

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna jako szybka i zdrowa przekąska. Po upieczeniu można również jej użyć do przygotowania wspaniałej kremowej zupy.

Pieczona dynia hokkaido

Składniki:

Pieczona dynia hokkaido

 

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia hokkaido

ETAP 1:

Pieczona dynia hokkaido
Z przekrojonej dyni wydrążyć gniazdo nasienne.

Dynię dobrze umyć, ponieważ będzie pieczona ze skórką, przekroić na pół.
Łyżką wydrążyć gniazdo nasienne.

ETAP 2:

Pieczona dynia hokkaido
Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.

Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.

ETAP 3:

Pieczona dynia hokkaido
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.

ETAP 4:

Pieczona dynia hokkaido
Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 15-20 minut – nie za długo, bo dynia błyskawicznie robi się kremowa.


Tagi:

dynia