zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pieczona gęś 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszną pieczoną gęś

Pieczona gęś 5

Składniki:

Pieczona gęś 5

 

  • 1 gęś (ok. 3kg)
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • sól, majeranek

 

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś 5
Aby gęś po upieczeniu była soczysta, krucha i miękka, należy ją moczyć w zimnej wodzie przynajmniej 12 godzin oraz piec w zamkniętym naczyniu. Po wyjęciu z wody i wytarciu do sucha ściereczką, solidnie wetrzeć sól i majeranek, po czym wnętrze gęsi wypełnić nadzieniem, czyli jabłkami. Napełniwszy wnętrze gęsi zszywamy ją lub spinamy wykałaczkami. Wokół gęsi układamy resztę jabłek. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika, po 2 godzinach odkrywam i dopiekamy na rumiano.Smacznego