kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pieczona goloneczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa w przygotowaniu bardzo pożywna ale i kaloryczna.

Pieczona goloneczka

Składniki:

Pieczona goloneczka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona goloneczka
W głębokie naczynie (może to być garnek) wlewamy wodę ( w takiej ilości by golonka była zakryta) sypiemy sól peklującą i dokładnie mieszamy, soli musimy wsypać na wyczucie tzn. najlepiej sprawdzić czy solanka jest już dobra za pomocą jajka( do wody z wymieszana solą wkładamy jajko surowe jeśli wypłynie na powierzchnię to znaczy że solanka jest już odpowiednia jeśli jajko utonie to dosypujemy soli i mieszamy po czym ponownie sprawdzamy używając jajka). Golonkę moczymy w tak przygotowanej solance ok.2-3godzin. Osączamy ja i nacieramy pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i drobno posiekanym czosnkiem. Wkładamy golonkę do woreczka przeznaczonego do pieczenia żywności, nacinamy odrobinę róg woreczka by nadmiar pary miał ujście co zabezpieczy woreczek przed pęknięciem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy ok.40mi. po czym zmniejszamy temperaturę do 175*C i pieczemy jeszcze ok.godziny. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości golonki.

Tagi:

zioła