Sposób przygotowania:
pieczona golonka wg szalonamonia
Golonkę myjemy,oczyszczamy i zalewamy w garnku bulionem , dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Gdy będzie ugotowana, wyciągamy ją i nacinamy skórę na całym obwodzie z góry na dół co ok 3 cm. Nie nacinamy do końca, bo skóra się rozpadnie .Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego mielony kminek i niewielka ilość oleju. Utworzoną marynatą nacieramy golonke i odstawiamy do lodówki na ok godzinę.Pozostała częścią oleju smarujemy golonkę podczas piecznia.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 1.5 godziny. Pod sam koniec piecznia zwiększyć temperaturę do 250 tak alby skóra się ładnie spiekła.Podawac z zimnym piwem i pieczywem :)