szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pieczona golonka wg szalonamonia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pieczona golonka podana z zimnym piwem-coś dla łakomczuchów

pieczona golonka wg szalonamonia

Składniki:

pieczona golonka wg szalonamonia

 

  • 1 golonka
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 zabki czosnku
  • ćwierć szklanki olej,
  • łyżeczka kminku mielonego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

pieczona golonka wg szalonamonia
Golonkę myjemy,oczyszczamy i zalewamy w garnku bulionem , dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Gdy będzie ugotowana, wyciągamy ją i nacinamy skórę na całym obwodzie z góry na dół co ok 3 cm. Nie nacinamy do końca, bo skóra się rozpadnie .Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego mielony kminek i niewielka ilość oleju. Utworzoną marynatą nacieramy golonke i odstawiamy do lodówki na ok godzinę.Pozostała częścią oleju smarujemy golonkę podczas piecznia.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 1.5 godziny. Pod sam koniec piecznia zwiększyć temperaturę do 250 tak alby skóra się ładnie spiekła.Podawac z zimnym piwem i pieczywem :)