przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczona karkóweczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna karkówka do niedzielnego obiadu

Pieczona karkóweczka

Składniki:

Pieczona karkóweczka

 

  • Kilka plastrów karkówki około 100g każdy
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • przyprawa do karkówki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczona karkóweczka
Karkówkę najlepiej jest przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Ja zwykle przygotowuję ją wieczorem , a piekę następnego dnia, by miała czas dobrze "przejść" przyprawami. Plastry karkówki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na - w zależności od tego, ile mamy czasu - parę godzin lub noc. Po wyjęciu z lodówki nacieramy mięso jeszcze odrobiną oleju i ziół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni około półtorej godziny.Pyszna jest taka karkóweczka z pieczonymi ziemniakami i surówką , np. z kapusty.

Tagi:

przyprawy