BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki ziemniaczane z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane to proste danie z startych na tarce ziemniaków, a następnie smażonych na oleju. W moim domu rodzinnym były tylko placki ziemniaczane,teraz patrząc na przepisy to ciasto można łączyć z różnymi warzywami czy pokrojoną wędlinką.

Placki ziemniaczane z szynką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placki ziemniaczane z szynką

 

  • ziemniaki 1 kg,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • jajko 1- 2 szt,
  • szynka 100 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka 4 łyżki,
  • przyprawa w płynie 1 - 2 łyżki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z szynką
Ziemniaki obrać, opłukać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do startych ziemniaków dodać jajko, przyprawy, mąkę oraz pokrojoną w paseczki szynkę konserwową lub drobiową.

Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju nakładać porcje masy i smażyć placki z obydwu stron na rumiano.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. śmietaną czy jogurtem, z sałatką czy sosem albo po prostu oprószone cukrem.
Placki ziemniaczane z szynką
Ziemniaki ,cebulę,obrać a następnie zetrzeć na tarce,natomiast ząbki czosnku drobniutko posiekać
Placki ziemniaczane z szynką
Do startych ziemniaków dodać jajko,przyprawy oraz mąkę
Placki ziemniaczane z szynką
Dodać pokrojoną w paseczki szynkę konserwową lub drobiową
Placki ziemniaczane z szynką
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników
Placki ziemniaczane z szynką
Na rozgrzaną patelnie z oliwą nakładać porcje masy i smażyć placki
Placki ziemniaczane z szynką
Smażyć z obydwu stron na rumiano