BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bigos według przepisu synowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na bigos,który jadłam u synowej na urodzinach. Bigos bardzo mi posmakował i postanowiłam przygotować taki oto bigos u siebie. Wyszedł prawie tak samo, ale wszyscy wiemy że u kogoś zawsze lepiej smakuje.

Bigos według przepisu synowej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Bigos według przepisu synowej

 

  • kapusta kiszona 1,5 kg,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • grzyby suszone 6 szt,
  • śliwki suszone 4 -5 szt,
  • boczek wędzony 200 g,
  • kiełbasa około 300 g,
  • mięso wieprzowe pieczone około 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa do bigosu 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy słoik 200 g,

Sposób przygotowania:

Bigos według przepisu synowej
Śliwki suszone po krótkim namoczeniu pokroić w małe kawałki.

Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie podgotować i pokroić.

Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.

Po ugotowaniu odcedzić nie całkiem do końca (czyli zostawiając trochę wody).

Boczek pokroić i podsmażyć wraz z obraną pokrojoną cebulą.

Kiełbasę pokroić w plasterki ,a następnie dodać do boczku i chwilkę razem podsmażać. 

Do kapusty dodać grzyby, śliwki, podsmażone pokrojone mięso oraz boczek z cebulką i kiełbasą.

Dodać przyprawy i gotować do momentu aż wszystko zmięknie.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Podawać z pajdą chleba.
Bigos według przepisu synowej
Cebulę obrać a następnie pokroić w kostkę
Bigos według przepisu synowej
Śliwki po uprzednim namoczeniu pokroić w małe kawałki
Bigos według przepisu synowej
Boczek wędzony pokroić w kostkę a następnie podsmażyć
Bigos według przepisu synowej
Kiełbasę pokroić w plasterki
Bigos według przepisu synowej
Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę
Bigos według przepisu synowej
Kapustę po ugotowaniu odcedzić ,dodać przygotowane składniki oraz koncentrat pomidorowy
Bigos według przepisu synowej
Bigos podawać gorący z pajdami świeżego chleba

Tagi:

danie bigos