SUPERPRZEPIS

Mięso z kurczaka w soku z ananasa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mięso z kurczaka w soku z ananasa

Mięso z kurczaka marynowane w soku z ananasa z dodatkiem przypraw jest przepyszne z chrupiącą skórką.

Składniki:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa

 

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml soku z ananasa
  • 1 łyżka oleju czosnkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

W misce wymieszać sos sojowy, olej czosnkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z ananasa, przyprawę do kurczaka i mieloną paprykę.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa
Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem

Umyte mięso podzielić na porcje, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa
Mięso obtoczone marynatą odłożyć do lodówki

Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w soku z ananasa
Mięso umieścić w foliowym rękawie i upiec w piekarniku

Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, na wierzchu ułożyć wiórka z masła, zawiązać rękaw, umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.

W kilku miejscach nakłuć wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 1 godziny.

Piętnaście minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i pozostawić żeby na mięsie powstała chrupiąca skórka.