slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na aromatyczną i delikatną domową wędlinę pieczoną. Taka upieczona karkówka dobrze się kroi i wybornie smakuje. Polecam.

Pieczona karkówka

Składniki:

Pieczona karkówka

 

  • ok. 1 kg kawałek karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem)

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Wkładamy do miski i na ok. 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie przekładamy karkówkę do rękawa do pieczenia (zawiązujemy) i na blaszkę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu studzimy.