kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewający, lekko pikantny gulasz wieprzowy z papryką to fantastyczne, rozgrzewające i sycące danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Mięso dzięki długiemu duszeniu jest miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne.

Gulasz paprykowy

Składniki:

Gulasz paprykowy

podstawowe

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g parzonego boczku
  • 3 czerwone papryki
  • 1 l bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 4 listki laurowe
  • 3-5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz paprykowy
Mięso, boczek i papryki pokroić w sporą kostkę o podobnej wielkości. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek w cienkie plasterki.

W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać parzony boczek i przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut aż zacznie się wytapiać. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i obsmażyć. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 50-60 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotowaną wcześniej paprykę. Gotować do miękkości warzyw.

W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.

Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy gryczanej i kiszonych ogórków.