Sposób przygotowania:
Gulasz paprykowy
Mięso, boczek i papryki pokroić w sporą kostkę o podobnej wielkości. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek w cienkie plasterki.
W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać parzony boczek i przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut aż zacznie się wytapiać. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i obsmażyć. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 50-60 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotowaną wcześniej paprykę. Gotować do miękkości warzyw.
W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy gryczanej i kiszonych ogórków.
W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać parzony boczek i przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut aż zacznie się wytapiać. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i obsmażyć. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 50-60 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotowaną wcześniej paprykę. Gotować do miękkości warzyw.
W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy gryczanej i kiszonych ogórków.
SylaUla