Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pieczona karkówka w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne pieczone mięso, idealne na świąteczną pieczeń lub bez okazji na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek

Pieczona karkówka w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona karkówka w ziołach

 

  • około 1 kg karkówki

 

  • marynata:
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka płatków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w ziołach
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy tłuszcz i błonki. Do miseczki wsypujemy przyprawy, wlewamy olej i mieszamy. Osuszone mięso dokładnie nacieramy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki - zostawiamy na całą noc. Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Po upłynięciu 40 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia i pieczemy po 20 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso z obu stron. Piec w 190 stopniach około 40 minut + około 40 minut bez przykrycia Upieczone mięso odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Najlepiej smakuje na następny dzień. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Pieczona karkówka w ziołach
Przyprawy wsypujemy do miseczki wlewamy olej i mieszamy
Pieczona karkówka w ziołach
Mięso nacieramy z każdej strony marynatą
Pieczona karkówka w ziołach
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do lodówki
Pieczona karkówka w ziołach
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni