Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka w ziołach
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy tłuszcz i błonki. Do miseczki wsypujemy przyprawy, wlewamy olej i mieszamy. Osuszone mięso dokładnie nacieramy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki - zostawiamy na całą noc. Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Po upłynięciu 40 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia i pieczemy po 20 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso z obu stron. Piec w 190 stopniach około 40 minut + około 40 minut bez przykrycia Upieczone mięso odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Najlepiej smakuje na następny dzień. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)