Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Aromatyczna pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karkówka jest mięciutka i soczysta. Można ją zjeść na kanapce lub podać z sosem na obiad.

Aromatyczna pieczona karkówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczna pieczona karkówka

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna pieczona karkówka
Do miski wlać olej, miód i biały gęsty balsamico. Dodać 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte, cynamon, gałkę, sok z cytryny, sól, pieprz, połamane liście laurowe i ziarna jałowca oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i włożyć do metalowej miski. Polać marynatą, natrzeć dokładnie z każdej strony. Przykryć folią i schować do lodówki na przynajmniej 24 godziny (moja karkówka marynowała się 48h). Przez ten czas należy ją kilka razy przewrócić. Karkówkę wyjąć jakiś czas przed pieczeniem by doszła do temperatury pokojowej. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałości marynaty z dna miski. Szczelnie zawiązać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny. Po wystudzeniu pokroić w plastry.
Aromatyczna pieczona karkówka
Do miski wlać olej, miód i biały gęsty balsamico. Dodać 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte, cynamon, gałkę, sok z cytryny, sól, pieprz, połamane liście laurowe i ziarna jałowca oraz tymianek
Aromatyczna pieczona karkówka
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do metalowej miski. Polać marynatą, natrzeć dokładnie z każdej strony. Przykryć folią i schować do lodówki na przynajmniej 24 godziny
Aromatyczna pieczona karkówka
Karkówkę wyjąć jakiś czas przed pieczeniem by doszła do temperatury pokojowej. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałości marynaty z dna miski
Aromatyczna pieczona karkówka
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny. Po wystudzeniu pokroić w plastry.