Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karkówka jest mięciutka, bardzo pomidorowa, podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Spełni się świetnie podczas rodzinnych obiadów, świetnie smakuje także odgrzewana.

Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą

 

  • 1 kg karkówki,
  • 3-4 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki,
  • 300g ketchupu pikantnego,
  • 3-4 łyżki wody,

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą
Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy ją przyprawą do karkówki. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na noc. Następnego dnia cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Dużą żaroodporną formę smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę plastrów mięsa. Na mięsie układamy warstwę cebuli, a następnie pomidorów. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Ketchup mieszamy z wodą i zalewamy nim mięso. Mięso przykrywamy i pieczemy 100 minut w 180 stopniach. Na każde 100g mięsa = 10 minut. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, pieczywem czy ryżem. Życzę smacznego :)
Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą
Następnego dnia cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą
Na mięsie układamy warstwę cebuli, a następnie pomidorów.
Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą
Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Ketchup mieszamy z wodą i zalewamy nim mięso.