Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka w ziołach
Przygotować składniki na danie, przygotować mięso. Z mięsa usunąć części niejadalne, zrosty oraz nadmiar tłuszczu, a następnie je umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć mięso w papierowy ręcznik. W naczyniu wymieszać bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę do czosnku i wymieszać dokładnie, cebulę obrać, pokroić w plasterki i dodać do składników, całość zamieszać dokładnie. Mięso zanurzyć w powstałej mieszance ziół i oleju, włożyć do lodówki na około godzinę, następniewłożyć do rękawa do pieczenia, resztę oleju z ziołami wlać do mięsa i dokładnie rozprowadzić na mięsie, zawiązać rękaw i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180- 190 stopni C na około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć mięso, rozciąć rękaw, porcjować mięso i polewać powstałym sosem.