Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka
Łopatkę wieprzową oczyścić, umyć, a następnie nasmarować przyprawami: solą i pieprze, a następnie pokropić oliwą z oliwek. Nasmarowaną przyprawami łopatkę dać do lodówki na około półtorej godziny, żeby łopatka przeszła smakiem przypraw. Na rozgrzanym oleju zarumienić łopatkę z jednej i drugiej strony, a następnie wlać do niej pół szklanki bulionu warzywnego. Suszone śliwki dorzucić do łopatki w bulionie i wszystko razem dusić przez parę chwil pod przykryciem. Łopatkę razem z bulionem i suszonymi śliwkami przenieść do żaroodpornego naczynia i dać do piekarnika. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około jedną godziną i 20 minut. Od czasu do czasu łopatkę polewać sosem, w którym się piecze. Upieczoną łopatkę po porcjować i podawać z surówką.