lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna łopatka pieczona z suszonymi śliwkami.

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 1 kg łopatki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Łopatkę wieprzową oczyścić, umyć, a następnie nasmarować przyprawami: solą i pieprze, a następnie pokropić oliwą z oliwek. Nasmarowaną przyprawami łopatkę dać do lodówki na około półtorej godziny, żeby łopatka przeszła smakiem przypraw. Na rozgrzanym oleju zarumienić łopatkę z jednej i drugiej strony, a następnie wlać do niej pół szklanki bulionu warzywnego. Suszone śliwki dorzucić do łopatki w bulionie i wszystko razem dusić przez parę chwil pod przykryciem. Łopatkę razem z bulionem i suszonymi śliwkami przenieść do żaroodpornego naczynia i dać do piekarnika. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około jedną godziną i 20 minut. Od czasu do czasu łopatkę polewać sosem, w którym się piecze. Upieczoną łopatkę po porcjować i podawać z surówką.

Tagi:

śliwki