Sposób przygotowania:
Pieczona marchewka
Marchew obieramy i myjemy, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do miski z wodą i ponownie myjemy. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Do miseczki wlewamy miód i olej, dodajemy kurkumę, słodką papryką, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy pokrojoną marchewkę. Wlewamy zawartość miseczki i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Gotową marchewkę przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.
Do miseczki wlewamy miód i olej, dodajemy kurkumę, słodką papryką, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy pokrojoną marchewkę. Wlewamy zawartość miseczki i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Gotową marchewkę przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.