kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Pieczona marchewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczona marchewka w miodowej glazurze z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki jest bardzo smaczna. Polecam jako dodatek do obiadu.

Pieczona marchewka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczona marchewka

 

  • 60 dag marchewki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • naczynie żaroodporne
  • masło
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczona marchewka
Marchew obieramy i myjemy, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do miski z wodą i ponownie myjemy. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

Do miseczki wlewamy miód i olej, dodajemy kurkumę, słodką papryką, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy pokrojoną marchewkę. Wlewamy zawartość miseczki i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Gotową marchewkę przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.
Pieczona marchewka
Obraną i pokrojoną marchewkę wkładamy do wody i myjemy.
Pieczona marchewka
Wszystkie składniki na glazurę wkładamy do miseczki i mieszamy.
Pieczona marchewka
Pokrojoną marchew wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczona marchewka
Następnie wlewamy słodką glazurę i mieszamy.
Pieczona marchewka
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.