Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka i smaczna sałatka na bazie sałaty, z dodatkiem pieczonej marchewki posypanej ziarnami sezamu. Sprawdzi się na przykład jako lunch do pracy.

Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Przygotowujemy marynatę: do trzech łyżek oliwy z oliwek dodajemy ocet winny, paprykę słodką, pieprz cayenne, kurkumę i imbir. Dokładnie mieszamy i polewamy marchewkę. Posypujemy sezamem i mieszamy łyżką, aby marchewka równomiernie pokryła się marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojoną w dość duże kawałki mozzarellę. Dodajemy również pokrojonego w półplasterki ogórka i oliwki pokrojone na połówki, a także przestudzoną marchewkę. Mieszamy.

Przygotowujemy sos: 3 łyżki oliwy łączymy z octem balsamicznym, pieprzem czarnym oraz solą ziołową. Polewamy sosem sałatkę.
Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojoną w dość duże kawałki mozarellę.
Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Dodajemy również pokrojonego w półplasterki ogórka i oliwki pokrojone na połówki.
Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Przygotowujemy sos: 3 łyżki oliwy łączymy z octem balsamicznym, pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym.