Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą
Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Przygotowujemy marynatę: do trzech łyżek oliwy z oliwek dodajemy ocet winny, paprykę słodką, pieprz cayenne, kurkumę i imbir. Dokładnie mieszamy i polewamy marchewkę. Posypujemy sezamem i mieszamy łyżką, aby marchewka równomiernie pokryła się marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojoną w dość duże kawałki mozzarellę. Dodajemy również pokrojonego w półplasterki ogórka i oliwki pokrojone na połówki, a także przestudzoną marchewkę. Mieszamy.
Przygotowujemy sos: 3 łyżki oliwy łączymy z octem balsamicznym, pieprzem czarnym oraz solą ziołową. Polewamy sosem sałatkę.
Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojoną w dość duże kawałki mozzarellę. Dodajemy również pokrojonego w półplasterki ogórka i oliwki pokrojone na połówki, a także przestudzoną marchewkę. Mieszamy.
Przygotowujemy sos: 3 łyżki oliwy łączymy z octem balsamicznym, pieprzem czarnym oraz solą ziołową. Polewamy sosem sałatkę.