Sposób przygotowania:
Pieczona papryka Eli w oleju
Paprykę umyć (w całości) i dokładnie osuszyć.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (najlepiej włączyć górną grzałkę).Paprykę ułożyć na ruszcie (partiami) i wsunąć do piekarnika pod grzałkę i piec 30 minut.Po 15 minutach paprykę odwrócić na drugą stronę,żeby równomiernie się opiekła.Paprykę wyjąć i włożyć do papierowej lub plastikowej torby,zamknąć i odstawić,żeby papryka się zaparzyła.Letnią paprykę wyjąć,obierać (nad miską,ze względu na wyciekający sok) ze skórki i nasion.Sok z papryki przecedzić przez sitko i wykorzystać do zupy lub sosu.Można też sok wlać do słoików,zapasteryzować i wykorzystać później.Paprykę pokroić na płaty i wkładać do słoików (najlepiej po drzemie).Do każdego słoka dodać po 2 pokrojone ząbki czosnku i kilka ziarenek pieprzu czarnego.Do słoików wlać olej (uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza).Zakręcić słoiki,wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików.Pasteryzować w temperaturze 85 stopni (po zagotowaniu woda powinna tylko pyrkać) przez 20 minut.Słoiki wyjąć i po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu,np w piwnicy.Smacznego! Ja,po wyłożeniu na talerz,paprykę lekko posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny.
Bahus