Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczona papryka nadziewana fetą i...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczona papryka nadziewana pikantnym farszem.

Pieczona papryka nadziewana fetą i... Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona papryka nadziewana fetą i...

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Papryki myjemy, przekrawamy na dwie równe połówki, usuwamy gniazdo nasienne. W naczyniu rozrabiamy łyżkę oliwy z delikatem i taką miksturą smarujemy od wewnątrz paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy aż brzegi się lekko przypieką, a skóra będzie swobodnie schodzić. Do resztek mikstury wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę, posypujemy otartą skórką i krojoną bazylią. Całość polewamy resztą oliwy, mieszamy i odstawiam na chwilę do lodówki. Pomidora kroimy w kostkę zbliżoną do fety, ogórka w plasterki. Upieczoną paprykę wyciągamy w piekarnika aby ostygła. Do fety dodajemy pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i czarnym pieprzem mieszamy. Taką masą napełniamy papryki.
Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Cztery papryki w dowolnych kolorach o zbliżonej wielkości.
Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Do oliwy dodajemy delikat i taką miksturą smarujemy w środku papryki.
Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Feta, bazylia, skórka z cytryny polane oliwą.
Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Przyrumienione połówki papryki można obrać ze skóry, ale równie dobrze można podać z nią.

Tagi:

papryka