Sposób przygotowania:
Pieczona papryka nadziewana fetą i...
Papryki myjemy, przekrawamy na dwie równe połówki, usuwamy gniazdo nasienne. W naczyniu rozrabiamy łyżkę oliwy z delikatem i taką miksturą smarujemy od wewnątrz paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy aż brzegi się lekko przypieką, a skóra będzie swobodnie schodzić. Do resztek mikstury wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę, posypujemy otartą skórką i krojoną bazylią. Całość polewamy resztą oliwy, mieszamy i odstawiam na chwilę do lodówki. Pomidora kroimy w kostkę zbliżoną do fety, ogórka w plasterki. Upieczoną paprykę wyciągamy w piekarnika aby ostygła. Do fety dodajemy pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i czarnym pieprzem mieszamy. Taką masą napełniamy papryki.