kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne obiadowe danie. Pieczona pierś z kurczaka podana w sosie ze szparagami konserwowymi. Polecam.

Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi

 

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag szparagów konserwowych ( bez zalewy )
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml wody
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka mąki
  • listki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi
Pierś myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso wkładamy do miski i wlewamy olej oraz wsypujemy przyprawy, mięso obtaczamy z każdej strony w przyprawach. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. 
W międzyczasie obieramy cebulę z łusek, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista.Szparagi kroimy na małe kawałeczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
Wkładamy przesmażoną cebulę, pokrojone szparagi i płyn od pieczenia piersi, zagotowujemy.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu, zagotowujemy. Sos przekładamy na talerz i układamy pokrojoną pierś. Dekorujemy listkami pietruszki.
Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi
Obtoczoną w przyprawach pierś pieczemy w rękawie.
Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi
Szparagi konserwowe kroimy na niewielkie kawałki.
Pieczona pierś w sosie ze szparagami konserwowymi
Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

danie mięso