smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kaczka na pieczonych buraczkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczka w pieczonych buraczkach. Polana sosem pomarańczowym. Propozycja nie tylko na święta. Polecam pyszna soczysta z chrupiącą skórką.

Kaczka na pieczonych buraczkach

Składniki:

Kaczka na pieczonych buraczkach

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 średnie buraczki
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka na pieczonych buraczkach
1. Buraki umyć, osuszyć i pojedyńczo zawijać w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach około 30-40 minut. Wyciągnąć ostudzić i pokroić w plasterki 2 Piersi z kaczki umyć , osuszyć i ponacinać kratkę na skórze. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem Grillować na patelni grillowej do przyrumienia się z każdej strony. Zaczynamy smażyć kładąc skórą w dół. Przełożyć piersi do naczynia i piec w piekarniku w 180 stopniach C .Wyjąć i poczekać , aby nasza kaczka "odpoczęła" 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i sok pomarańczowy . Chwilę gotować . 4 Na talerzu ułożyć pokrojone buraki , kaczkę pokrojoną w plastry. Polać sosem i podawać .

Tagi:

kaczka