Sposób przygotowania:
Kaczka na pieczonych buraczkach
1. Buraki umyć, osuszyć i pojedyńczo zawijać w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach około 30-40 minut. Wyciągnąć ostudzić i pokroić w plasterki 2 Piersi z kaczki umyć , osuszyć i ponacinać kratkę na skórze. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem Grillować na patelni grillowej do przyrumienia się z każdej strony. Zaczynamy smażyć kładąc skórą w dół. Przełożyć piersi do naczynia i piec w piekarniku w 180 stopniach C .Wyjąć i poczekać , aby nasza kaczka "odpoczęła" 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i sok pomarańczowy . Chwilę gotować . 4 Na talerzu ułożyć pokrojone buraki , kaczkę pokrojoną w plastry. Polać sosem i podawać .
Nina W.